prva strana

Četvrtak, 9. Maj 2024.

Revija KOLUBARA - Jun 2007 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

kultura

prošlost

kalendar

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Kadrovska metla

Branko Vićentijević

OSTAVKA

– Krajem maja u javnosti se pojavila vest da je Radivoje Lazarević, predsednik Liberala Srbije, podneo ostavku. Odložena je i stranačka skupština, ranije planirana za 2. jun, a poslove predsednika LS će, do izbora novog, obavljati potpredsednik i bivši savezni poslanik Miroslav Stefanović, koji je „takođe bio u ostavci”. Prvi predsednik LS, pre promene imena Nove demokratije, Dušan Mihajlović, aktuelni predsednik Političkog saveta stranke, neće se aktivirati iz „političke penzije”. Mihajlović namerava da se bavi biznisom u Lutri, gde je predsednik Upravnog odbora, jer je, na osnovu ranijih iskustava, shvatio da se dva posla ne mogu uspešno (paralelno) raditi.

Ostavku podneo nije, a kao da jeste, gradonačelnik dr Jovan S. Tomić, koji se sve ređe pojavljuje u javnosti (nezvanično se čuje da ima zdravstvenih problema). Nije ga bilo 16. maja u Brankovini, gde, doduše, ni ranije nije dolazio na uručenje pesničke nagrade „Desanka Maksimović”. Ovoga puta laureata Slobodana Zubanovića iz Beograda, u Slobodana Vuksanovića preimenovala je Ana Ćosić-Vukić, predsednica Desankine zadužbine. Trema, valjda.

Tremu su, izgleda, imali i organizatori programa, koji je bio bolji od prošlogodišnjeg (gori se valjda ne može napraviti), ali i pomalo nesrećno koncipiran da ionako malobrojna publika nije čula ni jedan Desankin, a ni Zubanovićev stih!

Dobrog Doktora, dr Tomića, nije bilo ni na Trojice, opet u Brankovini, kada je policija svoj dan obeležavala i parastos prvom srpskom ministru unutrašnjih dela, vojvodi Jakovu (Nenadoviću) davala. Iz opštinskog solitera na Gradskom (Titovom) trgu nikoga bilo nije, što je, skromno držimo, elementarno nevaspitanje vrhuške na vlasti, makar i privremene! Bio je, doduše, okružni načelnik Goran Lučić, ali je to „viši nivo”.

Gradonačelnik valjevski nije se pojavio ni sutradan, na Duhovski ponedeljak, o krsnoj slavi grada, kada je, posle svete liturgije i litije, kolač rezao i žito osveštao vladika Milutin. Izuzetak je dr Tomić načinio, u petku pred Trojice, svojim prisustvom na polaganju i osvećenju kamena temeljca buduće Gradske toplane, locirane pored obilaznice za Užice, gde je društvo pravio ministru infrastrukturnom Velju Iliću, koji je predsednik Nove Srbije, čiji je potpredsednik (jedan od šest) i Jovan S. Tomić.